Emma och Felicia – ställningsmontörer

Ställningsmontörer - Emma och Felicia

Systrarna Emma och Felicia jobbar som ställningsbyggare på ABC Ställningar i Malmö. Det är färre än tio tjejer i landet som har yrkesbevis inom byggnadsställningar. Hur är det då att som tjej ha ett av byggbranschens tyngsta jobb där man i snitt bär 4 ton per dag?

– Det är klart att det är tungt, men det handlar inte om man är tjej eller kille för att klara av att bli ställningsbyggare. Det är mer inställningen till att utmana sig själv som bestämmer om man kommer att trivas med det här jobbet, säger Emma som är äldst och gör sitt femte år som ställningsbyggare.
– När jag började bygga ställning för tre år sedan så var jag höjdrädd, säger Felicia. Men jag såg det som en utmaning att känna mig bekväm 30 meter ovanför marken. Att bära rätt och att alltid ha det sunda förnuftet till hands kommer man långt med.

Vad är det som är roligt med ert jobb?
– Utmaningarna! Dels den fysiska utmaningen men också att det är så varierande, man kan sällan komma med samma lösning två gånger utan det gäller att räkna ut hur det ska vara, säger Emma.

Tas det extra hänsyn till er som tjejer?
– Nej, här på ABC Ställningar är vi helt likvärdiga med våra kollegor. Det tas ingen hänsyn till arbetsuppgifter för att vi är tjejer.
Linus Svensson som är enhetschef på ABC Ställningar i Malmö bekräftar: – Det finns inga arbetsuppgifter som är enklare eller lättare. Så här måste alla göra samma jobb, tjej som kille.

Hur reagerar andra yrkesgrupper på byggarbetsplatsen?
– De flesta reagerar väldigt positivt. Kommer det någon gliring så tar vid det som en utmaning och bevisar motsatsen. Det är klart att det är en grabbig attityd ibland men det måste man tåla, menar Felicia.

Emma utbildade sig inom bygg- och anläggning och hamnade efter några år i ett ställningsföretag.
– Jag tyckte det var kanonkul! Jag hade provat på både målare och murare men byggnadsställningar var mer utmanade. Inget jobb är det andra likt och det går liksom inte att återanvända lösningar. Det gäller att tänka nytt på varje ställe.
Felicia blev till slut övertalad av Emma att börja som ställningsmontör.
– Det har jag inte ångrat. Jag känner mig otroligt stolt över mitt yrkesval säger Felicia som nu är inne på sitt tredje år.

Ska fler tjejer söka sig till branschen?
– Javisst! Men man får vara beredd på att utmana sig själv, menar Emma. Lite skinn på näsan och en god portion tålamod både med sig själv och andra behöver man.
Linus håller med: – Jag förstår faktiskt inte varför det är så få tjejer. Många tror att det har med styrka att göra men det är mest vilja och teknik. Vi är otroligt glada för att både Emma och Felicia har sökt sig hit till oss. Det är viktigt att få in tjejer i ett så pass mansdominerat yrke.

Vad säger killarna på festen när ni presenterar er som ställningsbyggare?
– De flesta tycker det är häftigt och så får man frågan ”Är det inte tungt”? Och så ”Hur kan du jobba med de där naglarna?”

Vad är drömjobbet för er?
– Att bygga ställning runt Eiffeltornet. Ända upp!

Nu har ju Ställningsbyggarna i Skåne blivit ABC Ställningar i Malmö. Hur har den övergången varit?
– Det har bara varit positivt, menar Felicia. Det är bra organisation och lyhört uppåt för oss i personalen.

SM mästaren Sebastian Losciale – en sponsorresa i 7 år

Sebastian Losciale med sitt team Il riverito blev SM-mästare i roadracing 2022. Resan till mästartiteln har varit allt annat än spikrak, men tack vare sponsorer… Läs mer »

ABC Ställningar Malmö bygger ställning runt Södervärnstornet

Södervärnstornet är ett av Skånes högsta vattentorn på 54 meter. Det stod klart år 1916 och försåg Malmö med vatten fram till och med år… Läs mer »

Vad är det som händer inom ABC Ställningar?

Björn Bjelkenstedt, VD för ABC Ställningar Vad är det som händer inom ABC Ställningar? Ska ni bli rikstäckande? För ett år sedan var ni sju… Läs mer »

Byggställning över Norrtäljeån

Titta på en häftig film om hur det går till att montera en färdigbyggd gång- och cykelbro över Norrtäljeån. Frijo AB som var ansvariga för… Läs mer »