ABC Ställningar Malmö bygger ställning runt Södervärnstornet

Byggställning tak Malmö

Byggställning tak Malmö
Södervärnstornet är ett av Skånes högsta vattentorn på 54 meter. Det stod klart år 1916 och försåg Malmö med vatten fram till och med år 2015. Kapaciteten är över två miljoner liter vatten och byggdes eftersom de äldre vattentornen på Kirseberg och i Pildammsparken inte räckte till. Vattentornet är en gedigen byggnad med granitsockel, Helsingborgstegel och koppartak. Tornet är ritat av dåvarande stadsarkitekten Salomon Sörensen och arkitekturen är påverkad av jugend- och nationalromantiska strömningar.

Vattentornets vackra gröna koppartak ska nu renoveras och för att arbetet ska kunna utföras snabbt och säkert behövs byggnadsställning hela vägen upp till toppen!

Eftersom vattentornet är högt och runt så tog vi hjälp av Haki som genomförde en 3D-scanning för att få fram korrekta ritningar och beräkningar innan vi på ABC Ställningar Malmö påbörjade montaget. Utmaningen med att bygga på höjden är att ställningen ska klara vind och väder samt att spirorna ska klara all vikt som ställningen utgör.

Byggställning runt Södervärns vattentorn, Malmö
3D-scanning behövdes för att projektera byggnadsställningen runt Södervärnstornet.

Vad är det som händer inom ABC Ställningar?

ABC Ställningar - Björn Bjelkenstedt
ABC Ställningar - Björn Bjelkenstedt
Björn Bjelkenstedt, VD för ABC Ställningar

Vad är det som händer inom ABC Ställningar? Ska ni bli rikstäckande?

För ett år sedan var ni sju enheter och koncentrerade er på Mellansverige. Sedan slog ni till och köpte Ställningsbyggarna i Skåne som blev ABC Ställningar Malmö. Kort där efter öppnade ni upp för 23 orter till i landet, så nu marknadsför ni er från Malmö till Luleå.
Vad är det som händer? Vi frågar Björn Bjelkenstedt VD för ABC Ställningar:

– Vår vision har alltid varit att bli rikstäckande och nu har vi ett management som klarar det och ett starkt varumärke som kan bära upp en sådan satsning. Redan idag följer vi med våra kunder över länsgränserna till orter där vi tidigare inte varit synliga. Så nu känner vi att det är rätt tajming.

Varför en sådan satsning?

-Marknaden går åt hållet att man gärna vill köpa entreprenader av större aktörer. Vi har under flera år fått förfrågningar från många delar av landet utan att egentligen ha marknadsfört oss där. Ofta har vi också löst uppgiften med central projektledning och lokala samarbetspartners.

Varför satsar ni så lokalt?

– Vi har märkt att vårt koncept med högt lokalt engagemang via franchisingtagare eller robusta samarbeten är det som fungerar bäst i längden. Att vara nära kunden och känna sin lokala marknad är grunden. Att kombinera det med vi centralt tar allt det ”tråkiga” som inköp, projektledning och logistik leder automatiskt till en trygghet både för kunden och arbetslaget på plats.

Kommer ni att stöpa om ställningsbranschen?

– Det kanske är att ta i. Jag tycker man ska se det så att vi är med och värnar och utvecklar de lokala marknaderna. Det kan bli så idag att när vi går in lokalt så skrämmer vi den lokala, mindre ställningsfirman. Men vi vill att det ska kännas precis tvärt om. En lokal aktör kan ta större entreprenader med ABC Ställningar i ryggen och på så sätt på allvar konkurrera med de större ställningsfirmorna.
-Vi har många kvitton på att när vi kombinerar vårt goda management med ett starkt lokalt företag så blir det bingo! Vi kan tillföra så mycket av det som en lokal företagare ofta upplever som ett hinder: Stark projektledning, skräddarsytt it-system som förbättrar lönsamheten, administration och inte minst material och annan utrustning som bygghissar.

Söker du fler samarbetspartners och franchisetagare?

– Ja, vi letar kontinuerligt. Med en bra orderbok i ryggen kan vi erbjuda både marknad och ett ”know-how” som säkerligen stärker våra framtida partners.

Kan ni lösa ett ställningsbygge vid Treriksröset?

– Haha, ja det kan vi säkert om vi hittar en lokal entreprenör runt Abisko.

ABC Ställningar omsätter drygt 225 Mkr och finns med enheter på 8 platser i landet. Via samarbetsorter löser vi uppdrag på 23 områden till i landet. Filosofin hos ABC Ställningar skiljer sig mot de största ställningsföretagen på så vis att kundkontakten ska vara lokal, bygga på entreprenörskap med ett högt engagemang.

Ni hittar våra lokala kontaktuppgifter här.

Byggställning över Norrtäljeån

Byggställning över Norrtäljeån

Byggställning över Norrtäljeån

Titta på en häftig film om hur det går till att montera en färdigbyggd gång- och cykelbro över Norrtäljeån.
Frijo AB som var ansvariga för transport och montering av den färdigbyggda bron anlitade ABC Ställningar Uppsala för att bygga en ställning över Norrtäljeån som användes vid monteringen. De passade också på att dokumentera brobytet i en film.

– Vi hjälper många företag med byggnadsställningar men det här var första gången vi byggde ställning över en å, berättar Bo Eliasson enhetschef för ABC Ställningar i Uppsala.

Nu ska den nya Faktoribron färdigställas och sedan har Norrtäljeborna en ny och fin gång- och cykelbro med större yta både för gångare och cyklister klar att användas före jul. Den gamla bron var från 70-talet och det var hög tid att byta ut den.

Se filmen:

Emma och Felicia – ställningsmontörer

Ställningsmontörer - Emma och Felicia

Ställningsmontörer - Emma och Felicia

Systrarna Emma och Felicia jobbar som ställningsbyggare på ABC Ställningar i Malmö. Det är färre än tio tjejer i landet som har yrkesbevis inom byggnadsställningar. Hur är det då att som tjej ha ett av byggbranschens tyngsta jobb där man i snitt bär 4 ton per dag?

– Det är klart att det är tungt, men det handlar inte om man är tjej eller kille för att klara av att bli ställningsbyggare. Det är mer inställningen till att utmana sig själv som bestämmer om man kommer att trivas med det här jobbet, säger Emma som är äldst och gör sitt femte år som ställningsbyggare.
– När jag började bygga ställning för tre år sedan så var jag höjdrädd, säger Felicia. Men jag såg det som en utmaning att känna mig bekväm 30 meter ovanför marken. Att bära rätt och att alltid ha det sunda förnuftet till hands kommer man långt med.

Vad är det som är roligt med ert jobb?
– Utmaningarna! Dels den fysiska utmaningen men också att det är så varierande, man kan sällan komma med samma lösning två gånger utan det gäller att räkna ut hur det ska vara, säger Emma.

Tas det extra hänsyn till er som tjejer?
– Nej, här på ABC Ställningar är vi helt likvärdiga med våra kollegor. Det tas ingen hänsyn till arbetsuppgifter för att vi är tjejer.
Linus Svensson som är enhetschef på ABC Ställningar i Malmö bekräftar: – Det finns inga arbetsuppgifter som är enklare eller lättare. Så här måste alla göra samma jobb, tjej som kille.

Hur reagerar andra yrkesgrupper på byggarbetsplatsen?
– De flesta reagerar väldigt positivt. Kommer det någon gliring så tar vid det som en utmaning och bevisar motsatsen. Det är klart att det är en grabbig attityd ibland men det måste man tåla, menar Felicia.

Emma utbildade sig inom bygg- och anläggning och hamnade efter några år i ett ställningsföretag.
– Jag tyckte det var kanonkul! Jag hade provat på både målare och murare men byggnadsställningar var mer utmanade. Inget jobb är det andra likt och det går liksom inte att återanvända lösningar. Det gäller att tänka nytt på varje ställe.
Felicia blev till slut övertalad av Emma att börja som ställningsmontör.
– Det har jag inte ångrat. Jag känner mig otroligt stolt över mitt yrkesval säger Felicia som nu är inne på sitt tredje år.

Ska fler tjejer söka sig till branschen?
– Javisst! Men man får vara beredd på att utmana sig själv, menar Emma. Lite skinn på näsan och en god portion tålamod både med sig själv och andra behöver man.
Linus håller med: – Jag förstår faktiskt inte varför det är så få tjejer. Många tror att det har med styrka att göra men det är mest vilja och teknik. Vi är otroligt glada för att både Emma och Felicia har sökt sig hit till oss. Det är viktigt att få in tjejer i ett så pass mansdominerat yrke.

Vad säger killarna på festen när ni presenterar er som ställningsbyggare?
– De flesta tycker det är häftigt och så får man frågan ”Är det inte tungt”? Och så ”Hur kan du jobba med de där naglarna?”

Vad är drömjobbet för er?
– Att bygga ställning runt Eiffeltornet. Ända upp!

Nu har ju Ställningsbyggarna i Skåne blivit ABC Ställningar i Malmö. Hur har den övergången varit?
– Det har bara varit positivt, menar Felicia. Det är bra organisation och lyhört uppåt för oss i personalen.

Riskebo Vindpark

Ställning Riskebo Vindpark

Ställning Riskebo Vindpark
I Hedemora kommun, mellan Falun och Hofors, bygger företaget Stena Renewable Vindpark Riskebo. Vindparken kommer bestå av 7 verk med en totalhöjd på 200 m. Verken väntas vara i drift i juli 2022 och tillsammans uppskattas de att kunna producera hushållsel för 26 000 villor.

ABC Ställningar i Falun har fått förtroendet av Kanonaden Entreprenad AB, som är entreprenör för projektet, att bygga ställning runt alla 7 vindkraftsfundament. Fundamenten är ca 10 m i diameter och runda vilket är en utmaning.

Tidsplanen för gjutningen enligt text från www.stenarenewable.com/vindparker/riskebo/#windpark-info

”När vi gjuter fundamenten blir det många transporter, gjutningarna varar en dag per verk. Betongarbetena startar i februari/mars 2021. Vi gjuter tre verk innan 1 april och fyra verk efter 15 maj. Mellan 1 april och 15 maj har vi ett uppehåll på alla anläggningsarbeten då skogsfåglarna får området för sig själva för att spela.”
Hans-Erik Eliasson som är Enhetsansvarig för ABC Ställningar Falun tycker att det är ett mycket roligt och spännande projekt.
-Det är kul att vara med på något annat än bara fasadställningsarbeten. Nu har vi byggt ställning runt första fundamentet och vi är alla nöjda över resultatet, säger Hans-Erik.

Nästa sida →

ABC Ställningar Malmö bygger ställning runt Södervärnstornet

Södervärnstornet är ett av Skånes högsta vattentorn på 54 meter. Det stod klart år 1916 och försåg Malmö med vatten fram till och med år… Läs mer »

Vad är det som händer inom ABC Ställningar?

Björn Bjelkenstedt, VD för ABC Ställningar Vad är det som händer inom ABC Ställningar? Ska ni bli rikstäckande? För ett år sedan var ni sju… Läs mer »

Byggställning över Norrtäljeån

Titta på en häftig film om hur det går till att montera en färdigbyggd gång- och cykelbro över Norrtäljeån. Frijo AB som var ansvariga för… Läs mer »

Emma och Felicia – ställningsmontörer

Systrarna Emma och Felicia jobbar som ställningsbyggare på ABC Ställningar i Malmö. Det är färre än tio tjejer i landet som har yrkesbevis inom byggnadsställningar…. Läs mer »