Hallstaviks vattentorn renoveras - byggställning invändigt och utvändigt

Förr eller senare behöver också ett vattentorn renoveras. Det är vad som pågår just nu i Hallstavik.

Hallstaviks vattentorn uppfördes 1953 och byggdes ut 1978. Det är 30 meter högt och ett av tre vattentorn i Norrtälje Kommun. Renoveringen startade i april 2023 och pågår långt in på hösten.

Det ska lagas och målas, även inne i själva vattencisternen och under tiden får Hallstavikborna reservvatten från annat håll.

Det är Miva Montage AB som fått uppdraget av Norrtälje Vatten och Avlopp. För att bygga byggställning runt tornet har Miva anlitat ABC Ställningar i Uppsala.

Hallstaviks vattentorn med byggställning
Byggnadsställning under uppförande runt Hallstaviks vattentorn med bygghiss och 5 intagsbryggor.

 

Robert Strand på ABC Ställningar är projektledare för ställningsbygget som ska betjäna Miva Montages olika yrkesgrupper under renoveringen.

Hissa ner och bygga ställning inne i cisternen

I första etappen renoverades själva cisternen som rymmer 1500 kubikmeter. Vi byggde ett trapptorn upp till cisternen som visade sig ha en lucka på ungefär en kvadratmeter för att komma
ner i cisternen!

– Ja, det var ju ett udda arbete hissa ner 10 ton byggnadsställning för hand med rep genom en liten lucka och sedan bygga upp den inuti cisternen, riva den och hissa upp den igen genom luckan. Men det gick bra!

Rund byggnadsställning utvändigt

Under tiden Miva renoverade cisternen så drog ABC Ställningar igång den andra etappen med ställningsarbeten utvändigt.

– Vi började att bygga runt halva vattentornet med 1500 kvm ställning runt alla pelare och reservoaren. Då kunde renoveringen starta på halva tornet medan vi påbörjade den andra halvan. Totalt blev det 3000 kvm ställning. Vi kompletterade med en bygghiss från ABC Bygghissar.

Det är speciellt med en rund byggnadsställning, det gäller att vara noggrann i början för att få rätt avstånd till vägg och en bra arbetsmiljö.

Robert Strand
Robert Strand, projektledare för ställningsbygget i och runt Hallstaviks vattentorn

Daglig service av byggnadsställnignen

I ett så pass stort jobb har vi ställningsmontörer på plats dagligen för att serva de som använder ställningen. Vi bygger och justerar dagligen En av utmaningarna är logistiken. Det är trångt på området och det går åt mycket ställningsmateriel så vi får planera logistiken väl för att inte störa den övriga verksamheten. För projektledaren Robert Strand är alltid utmaningen att vara klar i rätt tid så inga yrkesgrupper står still.

Malin Cidh leder arbetet på plats för Miva Montage och hon är nöjd med ställningsbygget.

– ABC Ställningar har varit snabba på bollen, flexibla och har försökt underlätta för oss. Att bygga en säker arbetsplattform är såklart det viktigaste för oss som beställare. Men på andra plats kommer flexibiliteten att kunna styra om resurserna så vårt arbete flyter på hela tiden.

Material som använts och personal som krävts

Ställningen runt Hallstaviks vattentorn är byggt med +8 material och bygghissen är en Geda. Tre personer från ABC Ställningar i Uppsala förberedde arbetet och det är ständigt montörer på plats under byggtiden.

ABC Ställningar är en del i nyöppnandet av Bunkeflo kyrka

I Bunkeflo i Malmö kommun har det funnits en kyrka sedan 1000-talet, först i trä och sedan 1100-talet i kalksten. Bunkeflo var under medeltiden en… Läs mer »

Jeanette Hedman – Från trädgårdsmästare till VD i ställningsbranschen

Vi knackar på hos Jeanette Hedman på ABC Franchise kontor, tidigare regionchef i ABC-koncernen som sedan årsskiftet tagit rollen som VD för ABC Ställningsmontage i… Läs mer »

Hallstaviks vattentorn renoveras – byggställning invändigt och utvändigt

Förr eller senare behöver också ett vattentorn renoveras. Det är vad som pågår just nu i Hallstavik. Hallstaviks vattentorn uppfördes 1953 och byggdes ut 1978…. Läs mer »

Hur ser ABC Ställningar på läget i branschen?

Vi får en pratstund med Björn Bjelkenstedt VD för ABC Franchise AB och passar på att ställa några frågor: Vi är mitt i en lågkonjunktur… Läs mer »