Byggställningen som räddade torntuppen

ABC Ställningar Gävle fick i uppdrag att montera byggställning runt Hedesunda kyrka söder om Gävle. Hedesunda församling var byggherre och entreprenaden utfördes av Bygg & Fasad Bengt Glaas AB.

ABC Ställningar Gävle och Hedesunda kyrka

Fasaden skulle putsas om och till det restes 2 000 kvm ställning. När arbetet hade börjat så visade det sig att man hade glömt bort torntuppen! Den måste ju förgyllas! Det var bara för montörerna Fredrik Wiman, Johan Sjödin och Fredrik Englund att fortsätta att bygga ställning på kyrktornet och efter 36 meter var man uppe hos tuppen och förgyllare från Uppsala kunde ta vid.

Byggledaren Stefan Larsson menar att arbetet har flutit på bra, trots bortglömda torntuppar.
– Ställningen var klar på utsatt tid och det har varit få ombyggnader förutom kompletteringen på kyrktornet.

Trasig väv av säkerhetsskäl
Runt ställningen sattes väv för att skydda putsarbetet från väder och vind.
– Det händer att väven går sönder, men tvärtemot som många tror, är allt precis som det ska, menar Fredrik Englund. Väven ska tåla ett visst vindtryck och när den går sönder så är vindtrycket för högt och då brister väven av säkerhetsskäl. Skulle den inte det så vore det risk för att ställningen följde med ner. Då ringer byggarbetarna och vi kommer ut och lagar, det hör till våra arbetsuppgifter.
Väven najas fast med speciella stroppar som automatiskt går sönder vid en viss belastning, allt för att säkerheten ska fungera i praktiken.

Men torntuppen då? Den tittar ut över Gävleborgs-slätten, nyförgylld och ståtlig på 36 meters höjd.
Byggställning runt tuppen i Hedesunda

ABC Ställningar är en del i nyöppnandet av Bunkeflo kyrka

I Bunkeflo i Malmö kommun har det funnits en kyrka sedan 1000-talet, först i trä och sedan 1100-talet i kalksten. Bunkeflo var under medeltiden en… Läs mer »

Jeanette Hedman – Från trädgårdsmästare till VD i ställningsbranschen

Vi knackar på hos Jeanette Hedman på ABC Franchise kontor, tidigare regionchef i ABC-koncernen som sedan årsskiftet tagit rollen som VD för ABC Ställningsmontage i… Läs mer »

Hallstaviks vattentorn renoveras – byggställning invändigt och utvändigt

Förr eller senare behöver också ett vattentorn renoveras. Det är vad som pågår just nu i Hallstavik. Hallstaviks vattentorn uppfördes 1953 och byggdes ut 1978…. Läs mer »

Hur ser ABC Ställningar på läget i branschen?

Vi får en pratstund med Björn Bjelkenstedt VD för ABC Franchise AB och passar på att ställa några frågor: Vi är mitt i en lågkonjunktur… Läs mer »